Magisch concert Sint Caecilia

19 maart 2017 | Concert, Fanfareorkest, Nieuws, Opleidingsorkest, Slagwerkgroep

Zaterdagavond 18 maart 2017 organiseerde muziekvereniging Sint Caecilia het jaarlijkse voorjaarsconcert in de Rabobank Theaterzaal van Flint Amersfoort.

Tijdens dit concert namen onze dirigenten Inge Lage Venterink, Marcus Wiebenga en Ralph Peters de bezoekers mee naar mystieke oorden en lieten hen wegdromen in fantasiewerelden. De bekende melodieën werden ondersteund met mooie filmbeelden. Door deze verrassende aanpak werd de beleving dit jaar versterkt. Het werd groter dan iedereen had verwacht. Één van die momenten was het muzikale vioolspel van soliste Anne Nelissen. Zij sleepte de bezoekers mee naar een griezelige nacht op de begraafplaats waar een dodendans plaatsvond. Deze begraafplaats is te vinden in Het Spookslot van de Efteling.

“Muziek maken zit in onze familiegenen”

Anne (21) studeert op dit moment Media en Cultuur in Utrecht en speelt sinds haar 6e jaar viool. Waarom Anne viool gekozen heeft, weet zij eigenlijk niet zo goed: “Mijn moeder zei dat ik heel vastberaden was. Toen ik een keuze mocht maken op de muziekschool zei ik al vrij snel dat ik de viool wilde bespelen. Maar als je mij vraagt waarom ik dat toen al zo zeker wist, heb ik geen idee.” Muziek spelen zit in haar familie, want haar moeder speelt hobo en piano en haar broer slagwerk. Haar vader Bart Nelissen speelt Baritonsaxofoon in het fanfareorkest van Sint Caecilia. “Het is misschien niet de perfecte instrumentencombi, maar we spelen bijvoorbeeld wel eens samen tijdens een verjaardag van mijn oma.”

Het spook waarde rond
Tijdens dit concert speelde Anne de muziek van de attractie Het Spookslot. Iedereen kent dit stuk dat is gecomponeerd door Camille Saint-Saëns. In vuur en vlam speelde zij dit samen met het fanfareorkest. Het stuk kenmerkt zich door een vrij duistere melodie en volgens haar is het geen standaard mooie viool melodie. Voor Anne was het de eerste keer dat ze samenspeelde met een fanfareorkest. “In eerste instantie vond ik het een gekke combinatie, omdat je die niet verwacht en ook niet zo snel zult zien. Je moet aardig wat lawaai kunnen maken om een viool hoorbaar te houden als er zo veel muzikanten meespelen. Dit is lastig, maar ook een leuke uitdaging.”

“Sint Caecilia gewoon een gezellige vereniging”
Tot slot zijn we benieuwd wat de fanfaremuziek met haar heeft gedaan. “Ik vind het altijd indrukwekkend om te horen en ook om naar te kijken. Volgens mij is Sint Caecilia daarnaast ook een hele gezellige vereniging.”

Het voorjaarsconcert werd dit jaar traditioneel afgesloten met twee gezamenlijke stukken. Het werd een mooie muzikale ode voor het komende jubileumjaar in 2018. Dan bestaat Sint Caecilia 90 jaar.

foto’s: Mart Wijntjes