De Bugel in het Museum van Nederland
Begin dit jaar werd bekend dat er een nieuw TV programma gelanceerd zou worden. Het Museum van Nederland gaat dit programma heten en Dione de Graaff en Diederik Ebbinge gaan dit presenteren. In vijf afleveringen is vanaf 16 december a.s. te zien wat voor een collectie van objecten is bijeengebracht die stuk voor stuk iets vertellen over Nederland en de inwoners. Iedereen mocht een voorwerp aandragen die bijvoorbeeld typisch Nederlands zijn of iets wat in de vergetelheid is geraakt. Ook Gerard Hilhorst, muzikant bij Muziekvereniging Sint Caecilia Hoogland heeft hiervoor het blaasinstrument de Bugel in gebracht.
Voor Gerard is de bugel het symbool van de harmonie- en fanfareorkesten in ons land. “Het is volgens mij het ‘vioolinstrument’ binnen deze orkesten. Harmonie- en fanfareorkesten zijn ook belangrijk voor onze eigen kunst en cultuur. Vooral de nationale en lokale momenten zijn belangrijk! Denk dan aan de viering van Koningsdag en 4 mei herdenkingen, enz. Maar ook lokaal, zoals met de serenades bij huwelijksjubilea. Dit zijn de momenten die ons bij elkaar brengen en dat de muziek verbindt. En wat te denken aan de bekende speelfilm Fanfare van Bert Haanstra. uit 1958.”
Vele grote talenten
De bugel heeft ook vele grote talenten naar voren gebracht. Je moet dan denken aan Rein van den Broek. Hij is met dit instrument bekend geworden bij de popgroep Ekseption. Dit was een Nederlandse symfonische rockband die vooral actief was in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw. Vooral het nummer: Tarantuella is bij velen bekend. Een andere grootheid die dit instrument bekend gemaakt heeft is: Ack van Rooijen. Zijn muziekspel op de Bugel is voor bekend geworden bij het nummer de Indische Waterlelies (Afrikaan Beat). Dit speelde hij in het orkest van Bert Kaempfert. En natuurlijk Kyteman. Hij is vooral bekend geworden met het muzieknummer: Sorry. Gerard hoopt dat zijn verhaal kan bijdragen aan een ander beeld van de blaas en fanfaremuziek: “Wat ik wel mooi zou vinden is dat het beeld dat harmonie- en fanfareorkesten alleen maar hoempapa muziek spelen achter mag blijven in dit museum. Inmiddels spelen vele harmonie- en fanfareorkesten namelijk hele andere muziek van klassiek tot aan pop.”
Bekijk ook het artikel in: Klankwijzer.
Het TV-programma Museum van Nederland is vanaf woensdagavond 16 december om 20:30 uur te zien bij Omroep Max. In aflevering 3 is de bijdrage van Gerard Hilhorst te zien. Na de laatste uitzending is de totale expositie te bezoeken in de Kunsthal in Rotterdam vanaf 14 januari t/m 9 mei 2021. De genoemde datum kan wijzigen en Check daarom voor actuele info op de site van de Kunsthal Rotterdam. Ga naar: https://www.kunsthal.nl