Interview in het AD – Jord weet nog niet hoe zijn muziekstuk straks klinkt

15 maart 2021 | Nieuws

Coronahobbies komen in vele soorten en maten. De één koopt een nieuwe racefiets, de ander slaat aan het bakken. En Jord Spruyt (21) uit het Amersfoortse Kattenbroek? Die besloot een muziekstuk van ruim dertig partijen te componeren. ,,En straks gaan we het ook echt spelen.”

Bescheiden glimlachend zit Jord achter de eettafel in zijn ouderlijk huis in Kattenbroek, de plek waar zijn muzikale talent is ontstaan. Hier werd de liefde voor muziek hem met de paplepel ingegoten en hoorde hij als kind hoe zijn ouders althoorn en bariton bespeelden.

Zo kwam het dat hij nog vóór zijn eerste verjaardag met pollepels de pannen kapotsloeg. ,,Toen moesten er maar drumstokken komen”, vertelt zijn moeder lachend. ,,Die hij vervolgens met liefde verruilde voor zijn speen. Ze gingen overal mee naartoe, ook naar bed. We waren niet verbaasd dat hij uiteindelijk voor slagwerk koos.”

De drums, pauken, de marimba en het klokkenspel: Jord wordt zichtbaar enthousiast als hij over zijn instrumenten praat. En hoewel hij inmiddels in vier orkesten speelt – fanfare Sint Caecilia Hoogland, het Jeugd Orkest Nederland, Brassband Amersfoort en Brassband Schoonhoven – is hij niet van plan van zijn hobby zijn beroep te maken. Zijn opleiding aan het Conservatorium Den Haag zette hij na anderhalf jaar stop en verruilde hij voor een rechtenstudie. Want in Den Haag móest hij presteren, nu kan hij spelen omdat hij het leuk vindt.

Desondanks pakt Jord muziek behoorlijk serieus aan. Naar schatting is hij er zo’n 20 uur per week mee bezig. ,,Althans, dat was voor de coronatijd. Gek genoeg is dat inmiddels wel iets meer, want doordat alle lessen online plaatsvinden heb ik thuis meer tijd”, zegt hij. ,,Vandaar het idee te gaan arrangeren. Hierbij worden bestaande stukken gecoverd, waardoor het gespeeld kan worden door een ander aantal instrumenten. Zo kon ik in de zomer toch nog met vier vrienden één stuk spelen.”

En tijdens een vakantie werd zijn ambitie groter: hoe ingewikkeld zou het zijn om een stuk te componeren? ,,Ik las een boek over de Griekse God Herakles en bedacht me dat dit verhaal best leuk zou zijn voor een muziekstuk. Het leent zich er goed voor: er is spanning, drama en verraad. Het verbaast me trouwens dat het niet eerder is gedaan.”

Vliegramp
Lezend over Herakles schoot Jord nog een onderwerp voor zijn stuk te binnen: de Herculesramp uit 1996. Bij deze ramp, waarbij het militair transporttoestel Hercules bij Eindhoven neerstortte en in brand vloog, kwamen 34 mensen om. Bijna allemaal leden van het fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht. ,,Die ramp is best bekend in fanfareland. Hoewel het nu zo’n 25 jaar geleden was dat ‘ie plaatsvond, komt er ieder jaar wel een bericht over langs op Facebook. De fanfare- en brasswereld is zo klein, bijna iedereen kent dus wel iemand die omgekomen is. Vandaar dat ik deze twee verhalen wilde combineren in één stuk.”

Dat is gelukt, want vier maanden later is de eerste compositie van Jord een feit. Het stuk duurt acht minuten en kan gespeeld worden door fanfares tussen de 45 en 60 man, al heeft hij nog niet gehoord hoe dat klinkt. ,,Ik heb het stuk geschreven in een computerprogramma. Dat laat een digitaal gegenereerd geluid horen, een soort synthesizer. Ik kan daarom niet wachten om het met de fanfare van Sint Caecilia te spelen.”

Daarop zal Jord nog even moeten wachten. In de tussentijd heeft hij al wel andere projecten gevonden. ,,Ik ga meer arrangeren.” Hij grijnst. ,,En ja, ik ben ook bezig met een tweede stuk. Ik heb de smaak flink te pakken.”

 

Lees het artikel ook op AD.nl.

Bron: AD Amersfoort, Tekst: Mirjam Liefbroer, Fotografie: Cees Wouda