Met tambour-maître Bertus Wernsen op stap

Op woensdag 27 april a.s. vieren we in het gehele land Koningsdag. De dag dat onze koning 50 jaar is geworden. Op deze dag gaat de vlag uit. Muziekvereniging Sint Caecilia gaat die dag een rondje maken door Hoogland dat afgesloten wordt met een aubade op het evenemententerrein van het Oranjecomité Hoogland. Een aantal dagen voor dit mooie feest spraken we Bertus. We wilde weten wat een tambour-maître is en waarom hij dit doet naast zijn voorzitterschap bij de muziekvereniging.

Bertus heeft letterlijk en figuurlijk het stokje overgenomen van Jaap
“De tambour-maître is de persoon die voor het korps loopt. Hij heeft in zijn hand een tambour-maître stok en heeft eigenlijk de leiding over het korps op straat.” aldus Bertus. Sinds de intocht van Sinterklaas is hij tambour-maître bij de muziekvereniging. Hoe heb je dit eerste optreden ervaren? “Nou echt lekker onwennig mag ik wel zeggen. Het was voor mij ook de eerste keer en heel vroeger heb ik het weleens een tijdje gedaan, dat is nu te lang geleden om daar nog wat aan te hebben. Het was toen ook nog zonder enige opleiding.” Bertus volgt Jaap van Gelder op als tambour-maître. Jaap heeft vele jaren de slagwerkgroep geleid terwijl hij tambour-maître was. Nu hij het stokje heeft overgenomen van Jaap komt hij tot de conclusie dat Jaap wel door de wol geverfd was om dit jarenlang voor de muziekvereniging te doen. Hij komt er nu achter dat het eenvoudig lijkt om zo’n stok te bewegen, maar je moet er wel over nadenken wat je precies doet. Het belangrijkste is dat het orkest alles begrijpt wat je doet met een tambour-maître stok. Als dat niet begrepen wordt gaat het niet goed komen. Om dit allemaal te kunnen volgt Bertus een cursus hiervoor. Deze cursus doet hij op 10 zaterdagen en bestaat uit verschillende modules. Tijdens de eerste drie cursusdagen werd er volop geëxerceerd. Samen met 18 anderen werd er geoefend in het uitvoeren bepaalde commando’s. Je moet dan denken aan de commando’s: geef acht, linksom, rechtsomkeert, mars, enz. Het uiteindelijke doel is dat iedereen goed uitvoert wat er geroepen wordt. Op de vraag hoe hij het na al deze cursusdagen vindt, komt hij tot de conclusie dat het wel een beetje spannend is. Komende Koningsdag gaat hij alles wat hij heeft geleerd in de praktijk brengen.

“Koningsdag is voor mij eigenlijk een stuk geschiedenis”
Dit jaar heeft Koningsdag een bijzonder tintje gekregen. Op deze dag wordt onze koning 50 jaar. Als we aan Bertus vragen wat dit bij hem doet, vertelt hij het volgende: “Koningsdag is voor mij eigenlijk een stuk geschiedenis, want voordat ik 50 jaar geleden bij de muziek kwam was Koningsdag voor mij het meemaken van de aubade, het zingen van de ingestudeerde liedjes, spelletjes doen, enz. Maar toen ik bij de muziek kwam was het vooral muziek maken op deze dag, dat doe ik nu nog steeds.” Verder merkt hij op dat er tegenwoordig nauwelijks nog gezongen wordt op deze dag. “We zingen nog wel een beetje het Wilhelmus, maar dat kan nog veel beter vind ik zelf.” ‘s Middags gaat hij samen met zijn vrouw Alice altijd een leuke activiteit bezoeken. Hier vindt hij vooral de sfeer en de gezelligheid belangrijk en tussendoor kijkt hij ook nog even naar de televisie om te zien waar onze koning die dag verblijft. Bertus is een Oranjefan, maar het is niet zo dat hij hen uitgebreid volgt. Na de komende Koningsdag organiseert onze koning een bijzonder diner voor mensen die ook op zijn verjaardag 50 jaar geworden zijn. Als jij hiervoor ook uitgenodigd zou zijn, wat zou jij de koning dan willen vragen? Hij moet even lachen en geeft de reactie: “Wat een vraag!” Al rap heeft hij een tweetal vragen. Deze zijn: “Heb je plezier in je werk?” en: “Zou je liever geen andere baan willen hebben omdat je altijd in je keurslijf moet blijven?”

Tot slot, als u Bertus wil zien lopen als tambour-maître, dan moet u tijdig opstaan, want de muziekvereniging gaat in alle vroegte een muzikale route lopen door Hoogland. Welk route dat is, is nog de vraag. Twee oud-bestuursleden hebben de route bedacht en maken deze op het laatste moment bekend aan de muzikanten. Dus steek uw hoofd even buiten uw slaapkamerraam als u nog niet helemaal wakker bent. Houd uw oren gespitst om de muziekklanken te horen en kom naar buiten!

Met dit rondje worden alle inwoners van Hoogland muzikaal bedankt voor hun jaarlijkse bijdrage aan de donateursactie van deze vereniging.