Speel maandag 4 mei de taptoe vanuit huis

Het Nationaal Commité 4 en 5 mei vraag alle blaasmuzikanten om komende maandag het taptoe signaal vanuit huis  te spelen. Ga in je tuin, deuropening of op je balkon staan. En begin exact om 19:58 en 30 sec. te spelen. De bladmuziek is te downloaden op de website van het Nationaal Commité 4 en 5 mei. De Gemeente Amersfoort heeft alle informatie over de 4 mei herdenkingen in de regio verzameld op een speciale webpagina.

Vanochtend stonden twee van onze trompettisten op de voorpagina van de AD Amersfoortse Courant. Hier vertellen ze hoe het is om de taptoe te spelen.

TAPTOE 4 mei thuis spelen

Elke noot moet perfect zijn 

Joep de Klerck (19), trompettist bij Caecilia in Hoogland en de Brassband Amersfoort, heeft het vorig jaar tijdens dodenherdenking in Hoogland foutloos gespeeld, voor de eerste keer. ,,Op zich is het niet moeilijk, er zijn maar een paar noten. Ik hoef er niet de ventielen voor gebruiken, ik speel het dus puur op lipspanning. Het moeilijke is dat je geen fout mag maken, want dat hoort iedereen meteen.”

Dit keer gaat hij het buiten spelen, alleen, exact op de aangegeven tijd van 19.58 uur en 30 seconden. Hooglander Joachim Boersen (21), die momenteel op kamers woont in Wageningen, gaat de Taptoe blazen in zijn studentenflat, waar naar schatting 140 mensen dan naar kunnen luisteren. ,,Ik ben de enige die trompet speelt voor zover ik weet”, zegt de trompettist bij Caecilia. ,,Ik weet nog toen ik de eerste keer de Taptoe speelde, ik was 17, zenuwachtiger was dan voor mijn schoolexamens. Ik heb redelijk wat ervaring met trompet spelen, maar de spanning en de stilte rond de dodenherdenking maakt het toch wel lastig. Ik speel puur op lipspanning, uit mijn hoofd, terwijl iedereen op jou gefocust is.”

Uit AD Amersfoortse Courant van 02-05-2020
Artikel van Piet van Dijk en met foto’s van Cees Wouda