Nieuwjaarsconcert als start van een nieuw decennium

9 januari 2020 | Concert, Fanfareorkest, Nieuws

Het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Sint Caecilia was zeer geslaagd. Er kwamen zeer veel bezoekers naar de Sint Martinuskerk in Hoogland. Zij genoten van de muziek en de bijzondere combinatie van fanfareorkest en de orgelbespelingen van Gert van Hoef. Wat de bezoekers vooral bijzonder vonden was de opmaat van het muziekstuk: Pastime with Good Company. Dit was de opening waar de muzikanten van het fanfareorkest per groep naar hun plaats gingen en op aanwijzing van de dirigent begonnen te spelen. Het publiek was totaal verrast om dit te zien!

 

 

Opening door Trees van Vulpen
Voorzitter Trees van Vulpen heet iedereen van harte welkom en opende met de woorden: “Een concert geven is hartstikke leuk om te doen en daar is de inzet van heel veel mensen voor nodig. En dat u in groten getale bent gekomen is daarom helemaal top. Dit is een uitdrukking van gemeenschapszin in een tijd die neigt naar vluchtigheid en oppervlakkigheid. Dan dit met elkaar gaan doen, daar mogen we met z’n allen hartstikke trots op zijn!” Dit werd beantwoord met een warm applaus.

 

 

Reactie van dirigent Arjan Dunning en organist Gert van Hoef
Na afloop spraken we dirigent Arjan Dunning en organist Gert van Hoef onder het genot van een glaasje Glühwein. Dirigent Arjan vertelde dat het voor het fanfareorkest de eerste keer is om samen met het Elbertse Orgel van de Sint Martinus te spelen. “En dan meteen met Gert van Hoef! Een gerenommeerde organist en internationaal bekend. Bijzonder dat hij gezien zijn jonge leeftijd nu al heel veel heeft bereikt. Sint Caecilia bestaat al meer dan 90 jaar, maar binnen het fanfareorkest hebben we heel veel jonge muzikanten die even oud zijn als Gert. Het is gewoon fantastisch om met zoveel jonge mensen samen muziek te maken. Het was een grandioos concert, omdat het een afwisselend programma was, waardoor het publiek nu van alles heeft meegemaakt. Een mooi muzikaal begin van het nieuwe jaar!”

Het hoogtepunt van de middag?
Dat is moeilijk kiezen voor Arjan. “De verstilling van Canzona per sempre vind ik mooi. Maar zo’n Nåde dat door deze kerk heen bulderde vond ik fantastisch. En met het fanfareorkest Symphony No.3 “Organ Symphony” uit te voeren samen met het orgel was zeer bijzonder. Zeker ook omdat dit een stevige kluif is en het orkest flink op de proef werd gesteld.”

Organist Gert van Hoef heeft genoten, maar het was wel een uitdaging om samen met fanfareorkest samen te spelen. Het is voor Arjan een mooie traditie en bij een traditie is ook weer de vraag wat gaan we de volgende keer doen? “We gaan eerst met het de hele muziekvereniging toewerken naar een mooi Voorjaarsconcert op zaterdagavond 14 maart in Flint Amersfoort. Dat wordt echt een avondje uit en kun je niet missen.”

 

 

 

Ook de bezoekers waren enthousiast
“Wat ik erg mooi vond was dat het Elbertse orgel op een andere manier werd gebruikt en onderdeel was in dit concert. Dit kon ik heel erg waarderen. Het was mooi om te zien en ook om ernaar te luisteren. En wat betreft Sint Caecilia, jullie hebben enorm mooi gespeeld en een prachtig gevarieerd programma neergezet.”


“Ik ben erg geroerd hoe er gespeeld werd door het fanfareorkest. Ook de combinatie van de beide elementen vond ik heel apart. En dan eindigen met de bekende Radetzki Mars, helemaal geweldig!”


“Het was een prachtig concert in alles. De muziek was schitterend en welk muziekstuk ik het mooiste vond weet ik op dit moment even niet. Het was voor mij de eerste keer dat ik zo’n concert hoorde.”


Sjaak van Wegen, koster in de kerk tijdens het concert: “Ik ben geroerd door de combinatie van orkest en orgel. Ik hoop dat het Nieuwjaarsconcert over twee jaar weer is. Ik zie Sint Caecilia hier graag optreden.”


Koos van Dijk van Groos op Hoogland: “Het was voor mij een heel rijk concert en het klonk ook zo mooi hier! Ik kan hier een heel jaar mee voort.”

 

 

Foto’s: Pedro Eijbergen