Concoursweekend Slagwerkgroep

8 februari 2024 | Concert, Slagwerkgroep

door: Noor Hartman

Op vrijdag begon het weekendje. Op weg naar Hoeve de Schoor waar we in een leuk huisje verbleven. Een plek met een mooie omgeving en er was zelfs een voetbaltafel in huis waar we veel plezier aan hadden. In de avond hebben gezellig samen gegeten, spelletjes gedaan en wat gedronken. De volgende ochtend, nadat iedereen een beetje vermoeid, maar natuurlijk top fit wakker was geworden, hebben we lekker ontbeten en een stukje Sinterklaas optocht gekeken. Dit mochten we natuurlijk niet missen!

Hierna zijn we met zijn allen op pad gegaan naar het dorpje Thorn, ook wel het witte stadje genoemd. Het deed zijn naam goed eer aan, alle gebouwen en huizen waren mooi wit. Een stad vol geschiedenis en een kerk in het midden waar je steeds weer opnieuw uitkwam, waar je ook naar toe liep. De weg kwijtraken is daar onmogelijk!

Op excursie naar Adams

Daarna gingen we naar de volgende activiteit waar iedereen erg naar uit keek: naar Adams Musical Instruments. Een plek waar onze slagwerk hartjes zeker harder van gaan kloppen! Adams is een groot bedrijf wat sinds 1970 bestaat, ze begonnen met het maken van slagwerkinstrumenten en zijn later ook verschillende koperen blaasinstrumenten gaan maken. Hier komt ook een groot deel van ons instrumentarium vandaan.

Eerst hebben we een kijkje genomen in de winkel waar elk slagwerkinstrument stond dat je maar kunt bedenken. Ook konden we verschillende instrumenten uitproberen door er even op te spelen. Hier werd goed gebruik van gemaakt, zo kon iedereen nog even zijn of haar stukje oefenen voor het concours de volgende dag! Later kregen we een rondleiding door de fabriek. Bijna alle machines waarmee ze de instrumenten maken hebben ze zelf ontwikkeld. De instrumenten worden verkocht over de hele wereld, van Europa tot Afrika, Amerika en Azië. Het was erg indrukkend om te zien!

Salsa dansen

Terug in het huisje hebben we lekker gegeten. Ook onze dirigent Marcus sloot die avond aan. Na het eten hebben we de muziekstukken voor de volgende dag doorgenomen en besproken hoe de volgende dag er beetje uit zou gaan zien. Daarna was het tijd om de heupjes los te gooien: we kregen salsa les van ons mede lid Timo! Na een wat stroevere start ging het bij de meeste (ik benoem nogmaals de meeste!) best aardig. We hebben veel gelachen en wie weet gaan we er in de toekomst nog wat mee doen! Redelijk op tijd gingen we naar bed, want zondag was natuurlijk de grote dag.

Dag van het concours

Het was even vroeg op staan zondagochtend, maar iedereen zat netjes in pak aan de ontbijttafel. Hierna gingen we naar het Munt theater in Weert waar het concours plaats vond. De vrachtwagen met alle slagwerkinstrumenten was er op tijd, dus we konden bij binnenkomst gelijk beginnen met uitladen en het klaarzetten van de instrumenten.

Toen was het zover: wij waren aan de beurt! In een vlug tempo reden we alles het podium op, we hadden namelijk te maken met een strak tijdschema. We waren alleen zo snel dat we 10 minuten van tevoren al bijna helemaal klaar stonden. Het oefenen met klaarzetten elke maandagavond heeft toch goed geholpen! 😉 Met een beetje gezonde spanning stonden we klaar om te spelen. We werden voorgesteld aan de zaal, gelukkig in het Nederlands zoals de presentator al zelf zei, want Limburgs konden we niet verstaan!

We begonnen met ‘Intrada Eroica’, gevolgd door ‘Falling… in Love’ die we al bij het afgelopen voorjaarsconcert hebben gespeeld. Tot slot speelde we het grote werk ‘Forzamore’. Toen we klaar waren met spelen keek iedereen kort even naar Marcus, die een opgeluchte en goede reactie gaf. Hierna snel alles weer van het podium af en terug de vrachtwagen in. Ondertussen ging Marcus met de jury praten.

Marcus was erg tevreden. We kunnen terugkijken op een mooi concert, uiteindelijk hebben we 78 punten behaald plus nieuwe motivatie om weer verder te gaan en te werken aan de feedback die we hebben gekregen. Ook kregen we een beker, want we waren in onze divisie eerste geworden (al was dat niet moeilijk, we waren namelijk de enige deelnemers in onze divisie! Maar dat mag de pret niet drukken. 🙂 )

We kijken met z’n allen terug op een mooi weekend! We mogen tevreden zijn met het resultaat en zijn trots op de groep!